Jak osłodzić sobie te ostatnie pochmurne i deszczowe dni ???
nasz sposób to pyszny jabłecznik z bezą :)
jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu.
Co będzie Wam potrzebne by stworzyć te słodkie cudo :
Ciasto kruche:
4 żółtka,
2 szklanki mąki,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki cukru pudru,
200g masła,
1 łyżka cukru waniliowego.
beza:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatki:
1,5 kg jabłek
cynamon,
2 łyżeczki cukru waniliowego
tortownica duża: 29cm.
Mąke, proszek, cukier puder, cukier waniliowy mieszamy razem. Dodajemy masło i siekamy nożem tak by się składniki połączyły.Wbijamy żółtko i zagniatamy całość. Ciasto należy odłożyć do zamarażalki na około 30 minut.
Ubijamy białka z cukrem, tak by piana była sztywna, na koniec dodajemy mąke ziemniaczaną i mieszamy.
Jabłka ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy cukier waniliowy i posypujemy cynamonem.
Tortownice smarujemy masłem, ścieramy większą połowe ciasta na tarce o grubych oczkach.
Wykładamy jabłka, a na nie wcześniej ubite białka i ładnie wyrównujemy.
Ścieramy pozostałą część ciasta tak by nie zakrywało całkowicie naszej "bezy".
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180C na 60 minut.
W czasie pieczenia unosi się cudny zapach cynamonu i wanili, który uwielbiamy !
Gdy upłynie już 60 minut, a wierzch będzie rumiany ciast jest gotowe, teraz tylko czekać aż troszke wystygnie i można szamać :)
Życzymy smacznego ! :)
P.s. Ponoć idealnie smakuje z lodami i bitą śmietaną ! :)
Oł maj gad :D ale mi narobiłaś ochoty na szarlotke :(( Na pewno wypróbuję jak tylko będzie wolna chwila- bo przeprowadzka tuż, tuż a rzeczy do pakowania czekają, buu ;(
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie przeraża mnie tylko fakt, że tych zimnych, ponurych i deszczowych dni będzie coraz więcej i jeśli za każdym razem będę sobie osładzała taki dzień ciastem, do Bożego Narodzenia sama będę wyglądała jak jedna wielka BOMBKA ;))) Ale chyba zaryzykuje...
Ps.a czy bezę można czymś zastąpić?? bo nie przepadam ;p
K&N
Oj tam jak znów BOMBKA? jak wszystko z umiarem to dobrze będzie :)
UsuńA z bezy możesz zupełnie zrezygnować :)
Pozdrawiamy ! :*
oj tak!
OdpowiedzUsuńciepły z lodami i bitą śmietaną będzie smakował wybornie!
mniam mniaaam! :)
smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńBlankowa Matka
dzięki ! :*
UsuńPrawie jak nasza tarta ze sliwkami)
OdpowiedzUsuńa no prawie prawie :) tylko Wasza tarta była bez "bezy" :)
Usuńwyglada pyycha
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis, łatwe rozwiązania są najlepsze
OdpowiedzUsuńa prosze Cię bardzo!
Usuń